Uzmanı uyardı: Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç Dökülmesi ve Beslenme

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, saç dökülmesinin genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tıbbi tedaviler ve stres gibi faktörlerin yanı sıra beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Yapılan çalışmalar, özellikle şok diyetlerin saçlar üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor. Kalori kısıtlamasının saç folikülüne enerji tedarikini etkileyerek saç dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Günlük Saç Dökülmesi Miktarı’

Doç. Dr. Tatlıparmak, her saç telinin belirli bir yaşam döngüsü olduğunu açıklıyor. Saç folikülünün yaşam döngüsü döngüseldir ve bu süreç ‘saç büyüme döngüsü’ olarak adlandırılır. Saç teli 4-6 yıl yaşadıktan sonra dinlenir ve dökülür. Günde 50-100 tel saç dökülmesinin normal kabul edildiğini belirtiyor. Daha fazla dökülme durumlarında alopesi (saç dökülmesi) olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi’

Beslenme alışkanlıklarının saç dökülmesi üzerinde etkili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tatlıparmak, özellikle düşük kalorili diyetlerin, yeterli kalori ve protein alınmamasının saç dökülmesine neden olabileceğini belirtiyor. Sağlıklı saçlar için proteinin önemli olduğunu vurguluyor ve temel yağ asitleri olan omega-3’lerin saç sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Bu nedenle omega-3 açısından zengin besinleri beslenme rutinine dahil etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

‘Vitamin ve Minerallerin Rolü’

Doç. Dr. Tatlıparmak, vitamin ve minerallerin saç sağlığı için önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle demir eksikliğinin kadınlarda saç dökülmesiyle ilişkilendirildiğini belirtiyor. Çinko ve D vitaminin de saçlar için önemli olduğunu dile getiriyor. Saç dökülmesi yaşayan kişiler için besin takviyelerinin önemli olabileceğini ancak doktora danışmadan alınmaması gerektiğini aktarıyor.

Özetle, sağlıklı bir beslenme düzeni ve dengeli bir beslenme saç sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenmenize dikkat ederek saç dökülmesini engelleyebilir ve saçlarınızın sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.