Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı Geldi!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsimsel normallere göre seyrettiğini ancak risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Balık, son günlerde grip virüslerine bağlı hastane başvurularında artış yaşandığını ifade ederken, Kovid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlattı ve toplumun büyük çoğunluğunun bağışıklık kazandığını söyleyerek salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve RSV gibi diğer etkenlerin zaman zaman arttığını belirten Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin yüksek olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

Mevsimsel grip vakalarındaki artışın endişe verici olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Balık, salgın düzeyinde bir artış gözlenmediğini ve sürekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Risk altındaki gruplara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Balık, alerji hastaları, 65 yaş üstü alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabete sahip olan bireylerin risk altında olduğunu söyledi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların en çok çocuklar arasında bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını belirterek bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı ve antibiyotiğin direnç gelişimine neden olabileceğini ve gereksiz yere kullanımının zararlı olabileceğini belirtti.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.