Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Kolanjiyokarsinom: Tuvalette Fark Edilen İki Küçük Değişiklikle Belirti Veren Tehlikeli Kanser Türü

Her yıl binlerce kişiyi etkileyen fakat son derece tehlikeli bir kanser türü olan kolanjiyokarsinom, sadece tuvalette fark edilebilecek iki küçük değişiklikle kendini belli ediyor. Bu belirtiler; koyu renkli idrar ve soluk, macun kıvamında dışkı.

Kolanjiyokarsinom, tıbbi adıyla safra kanalı kanseri, karaciğeri, safra kesesini ve bağırsakları birbirine bağlayan safra yollarında oluşan bir kanser türüdür. Genellikle belirtileri geç fark edildiği için hastalığın teşhis edilmesi zor olabilir, bu da hayatta kalma oranlarını düşürmektedir. İstatistiklere göre, teşhis konulan her 20 hastadan sadece biri beş yıl hayatta kalabilmektedir.

İlk Uyarı Tuvalette Başlıyor

Uzmanlara göre, hastalık genellikle karaciğerin yoğun stres altında olduğu durumlarda ortaya çıkan sarılık ile ilişkilendirilmektedir. Tuvalette fark edilen koyu idrar ve açık renkli dışkı, bu durumun en erken işaretleri arasında yer almaktadır. Sarılığın diğer belirtileri ise göz aklarında sararma, kaşıntılı cilt ve cilt renginde sararma olarak öne çıkmaktadır.

Diğer Belirtiler De Göz Ardı Edilmemeli

Hastalık ilerledikçe, şu semptomlar da görülebilmektedir:

  • Sebepsiz kilo kaybı
  • Karında, özellikle sağ üst kadranda rahatsızlık veya ağrı
  • İştahsızlık, halsizlik ve grip benzeri belirtiler
  • Yüksek ateş ve sürekli yorgunluk

Uzmanlar, bu belirtilerin başka hastalıklarla da ilişkili olabileceğini vurgulasa da, herhangi bir şüphe durumunda vakit kaybetmeden aile hekimine başvurulması gerektiğini söylemektedir.

Alkolle Bağlantısı Belirsiz

Yardım kuruluşları, safra kanalı kanserine neyin sebep olduğunun kesin olarak bilinmediğini ancak alkolün doğrudan bir etkisi olduğuna dair güçlü bir kanıt bulunmadığını belirtmektedir. Uzmanlar, “Karaciğerle ilgili tüm kanserlerin alkolle ilişkili olduğu düşüncesi yaygın ama yanıltıcıdır” demektedir.

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.