Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de Her 25 Kişiden Birinin Fenilketonüri Taşıyıcısı

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yaklaşık her 25 kişiden biri fenilketonüri (FKÜ) taşıyıcısıdır. Bu durum, Türkiye’nin beyin dokusunda hasara yol açabilen kalıtsal bir hastalık olan fenilketonürinin sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu göstermektedir.

Türkiye genelinde yaklaşık 6,200 canlı doğumda bir bebek fenilketonüri hastası olarak dünyaya gelmektedir ve her 25 kişiden birinin taşıyıcı olduğu belirtilmektedir. 1987 yılında başlatılan fenilketonürine yönelik taramalar, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında tüm illerde devam etmektedir.

Erken Teşhis Önemli

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında sunulan ücretsiz, hızlı ve kolay tarama testi ile bebeğin birkaç damla topuk kanıyla hastalık erken dönemde tespit edilebilmektedir. Test sonuçlarından şüphelenilen bebekler, uzman kliniklere yönlendirilmekte ve kesin teşhis gelişmiş tetkiklerle konulmaktadır.

Bebeklerde, fenilketonüri tedavi edilmezse konuşma gecikmesi, oturma ve yürümede gecikme, hiperaktivite, otizm, saldırgan davranışlar ve kasılmalar gibi belirtiler görülebilir. Bu hastalık, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında taranan altı hastalıktan biridir.

Gelecekte tarama paneline eklenmesi planlanan diğer hastalıklar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.