Ankara, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes için devrede. Diplomatik kaynaklar, çatışmalar sürerken müzakere sürecinin devam ettiğinin altını çizdi. İki ülke önderleri ve heyetleri ortasında ağır bir görüşme trafiği sürdürüldüğü belirtildi.
Türkiye, krizin patlak verdiği birinci andan itibaren Kiev ile Moskova ortasında adeta mekik dokudu. Yürütülen diplomatik temaslar sayesinde tam barış sağlanacak derken alandaki durum daha da berbatlaştı. Diplomatik kaynaklar, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek kıymetli bir görüşmeye dikkat çekti. Birleşmiş Milletler insani temas kümesi kurulması konusunda bir teklifte bulunurken, önümüzdeki günlerde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ortasında bu çerçevede görüşmeler ve taraflar ortasında teknik seviyeli toplantılar yapılabileceği belirtildi.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye-Mısır bağlantılarında girilen yeni periyodu de kıymetlendirdi. İki ülke ortasında bakan yardımcıları seviyesinde gerçekleştirilecek görüşmeler sonrasında bakanlar seviyesinde de temasın kurulabileceğinin altı çizildi. Ayrıyeten diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere nazaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 18 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne gideceği öğrenildi. Çavuşoğlu, burada mevkidaşı Antony Blinken ile görüşecek. İki bakanın görüşmesinde stratejik düzeneğin ele alınacağı tabir edildi.
Ülkeler ortasındaki uyuşmazlık hususlarının tahliline odaklanılacağı ve işbirliği alanları üzerinde durulacağı da vurgulandı.