Piyasa Düzenleyiciler Şimdi de NVIDIA’nın Ensesinde: CUDA Yazılımını Hedef Alacaklar

NVIDIA son dönemde yapay zekâya ciddi yatırım yapmış ve karşılığını da alarak 3 trilyon doların üzerinde piyasa değerine ulaşmıştı. Şimdi ise Fransız otoriteler, teknoloji devinin bu noktaya adil şekilde gelip gelmediğini inceleyecekler. Reuters’ın iddialarına göre yetkililer, çip devinin rekabeti engelleyici aktivitelerde bulunup bulunmadığını değerlendirecek. 

Yapay zekâ projelerinde NVIDIA’nın CUDA mimarili GPU’ları önemli rol oynuyor. Bu yüzden de OpenAI, Google, Meta, Microsoft gibi firmalar NVIDIA’dan aldıkları donanımları kullanıyor. Bu durum firmanın hisselerine de yansımış ve bir süreliğine dünyanın en değerli firması NVIDIA olmuştu. 

Herkesin NVIDIA ile çalışması düzenleyicilerin hedefinde

Fransız otoriteler, üretken yapay zekâ çalışmalarındaki rekabette sektörün NVIDIA’nın CUDA yazılımına fazla bağımlı olmasından duyduğu çekinceleri dile getirmişti. Şimdi de konuyla ilgili rekabeti önleyip önlemediklerini anlamak için soruşturma gerçekleştirecekler. 2006 yılında oyun performansını artırmak için geliştirilen CUDA yazılımı daha sonra farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştı. 

Yetkililer şimdi NVIDIA’nın kendi CPU’larını kullanmak için firmaları adil olmayan şekilde zorlayıp zorlamadığını inceleyecek. AMD’nin CUDA rakibi sistemi ROC da 2016’da kullanılmaya başlanmış ancak CUDA kadar popüler olamamıştı. NVIDIA’nın GPU’ları geçmişte kripto para madenciliği için de kullanılmıştı. 

Yakın zamanda ABD’de de NVIDIA’ya yönelik bir anti-tröst soruşturması başlamıştı. Bakalım bu incelemelerden nasıl bir sonuç çıkacak. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx