Pasifik Okyanusu’nda 15 metrelik gizemli bir monolit keşfedildi

Papahānaumokuākea Bölgesinde Derin Suların Keşfi: NOAA’nın Büyük Taş Monoliti Keşfi

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) Okyanus Keşif Ekibi, Hawaii Adaları’nın kuzeybatısındaki Papahānaumokuākea bölgesi çevresinde derin suların keşfi ve haritalanması amacıyla düzenlenen 28 günlük bir keşif seferi sırasında büyük bir taş monolit keşfetti. NOAA’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 15 metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe sahip sütun, deniz seviyesinin yaklaşık 2.040 metre altında yer alıyor.

Söz konusu keşif, 22 Nisan Salı günü, NOAA’nın Okeanos Explorer adlı araştırma gemisinin uzaktan kumandalı aracı Honolulu’nun 1.160 deniz mili kuzeybatısında, su altında kalan bir sırtı keşfettiği sırada yapıldı.

Keşif anında yapılan canlı yayında bir araştırmacının “Bu dev bir kaya mı, bir duvar mı, nedir bu?” diye sorduğu, bir diğerinin ise “Bu inanılmaz! Baca gibi görünüyor,” dediği duyuldu.

Doğal Yollardan Oluşmuş

Sütunu inceleyen araştırmacılar, buldukları cismin bir volkanik dike (volkanik damar) olduğu sonucuna vardı. Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamada, “Bu, lav kayalarının arasına kendini zorla sokan bir lav oluşumu. Genellikle içine sızdığı kayadan farklı bir bileşime sahiptir, bu yüzden de hava koşullarına karşı daha dirençli olurlar. Bir zamanlar bu yapının etrafında da kaya vardı ama aşınıp gitmiş. Bu çok garip, çünkü genellikle bu kadar çıplak şekilde ortaya çıkmış dikey dikeleri görmek yaygın değil” ifadelerine yer verildi.

Keşif ekibinde yer alan Maryland Üniversitesi’nden jeolog Val Finlayson, McClatchy News’e gönderdiği e-postada, “Bu volkanik damarın farklı olan yanı, kameranın onu nispeten düz bir bölgede, zeminden dümdüz yukarı doğru çıkarken bulması” açıklamasında bulundu.

Yapının yaşı henüz belirlenemedi. Ancak, yakındaki bir deniz dağının “volkanik boru sistemi”nin parçası olduğuna inanılıyor. Taşın üzerindeki parlaklık ise, güçlü ve hızlı deniz akıntıları nedeniyle yüzeyin cilalanmış olmasından kaynaklanıyor.

Related Posts

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.