Kripto para birimi ve Blockchain şirketi Ripple başkanı Brad Garlinghouse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile olan davada 2023’ün ilk yarısında bir çözüme ulaşılacağını söylemişti. Şimdi de söz konusu davada bu yıl kararın çıkmasının beklendiğini yineledi.
Ripple CEO’su, davanın bu yıl sonuçlanmasını bekliyor!
Hukuk dramasında sanık olan Brad Garlinghouse, Ocak ayında İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumun’da, “Bunun kesinlikle 2023’te ve belki de ilk yarıda çözüleceği konusunda iyimseriz. Bu yüzden buradan nasıl oynandığını göreceğiz. Ancak yasalara ve gerçeklere göre nerede olduğumuz konusunda kendimi çok iyi hissediyorum,” açıklamasını yaptı. Garlinghouse, bugün yine benzer görüşlerini tekrar etti ve davanın bu yıl içinde karara bağlanacağından emin konuştu.
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, 2020 yılında şirket ve yöneticilerinin yasa dışı bir şekilde menkul kıymet olarak kaydetmeden yatırımcılara XRP sattığı iddiasıyla Ripple aleyhine dava açtı. Ripple, tokenin bir yatırım sözleşmesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve işinde bankalar ve diğer finansal kurumlar arasındaki sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmak için kullanıldığını söyleyerek iddiaya itiraz ediyor.

SEC patronu: Kriptoların büyük çoğunluğu menkul kıymet
Aralık ayında, Ripple ve SEC, sırasıyla birbirlerini yasayı esnetmekle suçlayarak, davaya yönelik özet bir karar isteyen son özetlerini sundular. Yargıç, yargılamadan kaçınarak her iki tarafın lehine karar verebilir veya konuyu bir jüri önüne çıkarabilir. Garlinghouse, bir kararın ‘önümüzdeki tek haneli aylarda bir süre’ – potansiyel olarak Haziran ayında – ulaşmasını beklediğini söyledi. Beklentilere açık olmasına rağmen, şirketin davayı çözmesini beklemediğini de sözlerine ekledi.
Garlinghouse, Ocak ayındaki konuşmasında “Her zaman anlaşmayı seveceğimizi söyledik. Ancak bunun için çok önemli bir şey gerekiyor ve bu, ileriye dönük olarak, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığı açık. SEC ve Gary Gensler, neredeyse tüm kripto paraları menkul kıymet olarak gördüğünü çok açık bir şekilde söyledi. Ve bu, yerleşim için Venn diyagramında çok az yer bırakır,” değerlendirmesini yaptı.
Farklı etkinliklerde konuşan Gary Gensler ise kripto para birimi tokenlerinin ‘büyük çoğunluğunun’ menkul kıymet olduğunu söylüyor. Hatırlayacağınız üzere, kısa süre önce, Ethereum’un da bir menkul kıymet olarak nitelendirilebileceğini ima etti. Gensler ayrıca, güvenli Blockchain ağlarına tokenlerini faiz benzeri ödemelerle yatıran kullanıcıları ödüllendiren kripto ‘staking’ mekanizmalarının menkul kıymet teklifleri olarak sayılması gerektiğini söyledi. “Çünkü ‘yatırım yapan halk kar bekliyor, başkalarının çabalarına dayalı,” açıklamasını yaptı. Bu arada, dünyanın en büyük ikinci kripto para biriminin arkasındaki ağ olan Ethereum, geçen yıl The Merge yüksletmesiyle PoS sistemine, yani böyle bir modele geçti. Ajansın menkul kıymet olarak görmediğini açıkça belirttiği tek kripto para birimi Bitcoin. Gensler daha önce dünyanın en büyük kripto para biriminin ‘ortada hiçbir birey grubu olmadığını’, yani yatırımcıların bir aracıya ‘stake etmediğini’ belirtmişti.