Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları 81 ilde, 973 bölgede eş zamanlı 8 Mart açıklamaları yapıt. Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da İstanbul İl Başkanlığındaki açıklamada konuştu.
İSTANBUL (Anayurt) – Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları 81 ilde, 973 bölgede eş zamanlı 8 Mart açıklamaları yapıt. Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da İstanbul İl Başkanlığındaki açıklamada konuştu. Kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlı olduklarını belirten Nazlıaka, “İktidara geldiğimizde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya koyacağız. Uluslararası sözleşmeleri ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız. Kravat taktı, efendi durdu diyerek yapılan indirimleri kaldıracağız. Faillere caydırıcı cezalar verilmesini, cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmemesini, infazının derhal uygulanmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kadının katledildiğini söyleyen Nazlıaka “497 bir sayı değildir; 497 evlattır, kardeştir, annedir, hayattan koparılan canlardır. Biz tek bir kız kardeşimizin şiddet görmesine, hayattan koparılmasına tahammül edemezken, 497 kadının ölümü ile teselli olunmasına isyan ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ısrarlı takibin suç olacağı ve cezasının da 6 ay ile 2 yıl arasında olacağı yönündeki açıklamasına da cevap veren Nazlıaka, “Türk Ceza Kanunu’nun 96. maddesi ısrarlı takibi de kapsayan sistematik şiddet türleri için 2 ile 5 yıl arasında ceza öngörüyor. O halde ceza artışı yok, indirimi var” şeklinde konuştu.
“Gün artık kanunları değil, iktidarı değiştirme günüdür” diyen Nazlıaka, mevcut yasalar etkin şekilde uygulanırsa adaletin yerini bulacağını belirtti.
Nazlıaka, konuşmasında kadın istihdamına da değindi. Türkiye’de her üç kadından sadece birinin çalışma hayatının içinde yer aldığına dikkat çeken Nazlıaka, “Ülkemizin en işsiz kesimi genç kadınlar, en yoksul kesimi ise yaşlı kadınlar. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, her 100 kadından sadece 17’si kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Yani kadınlar çalışma hayatına katılabilse bile daha güvencesiz çalışıyor. Kadınlar aynı işi yapan erkeğe kıyasla daha düşük ücret alıyor. TÜİK’e göre bile kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 15,6. DİSK-AR’ın raporuna göre bu fark yüzde 20,7. Kadınların sendikalaşma oranı ise sadece yüzde 10” dedi.
Nazlıaka son olarak şunları söyledi:
“Kadına yönelik şiddeti durdurmakta kararlıyız. İktidara geldiğimizde ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya koyacağız. Uluslararası sözleşmeleri ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız. Kravat taktı, efendi durdu diyerek yapılan indirimleri kaldıracağız. Faillere caydırıcı cezalar verilmesini, cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmemesini, infazının derhal uygulanmasını sağlayacağız. İttifak olarak şu konuda da mutabıkız; eğitimde güçlü reformlar gerçekleştireceğiz. İlkokul birinci sınıftan itibaren eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri koyacağız. Kız çocuklarının eğitim hakkını güvence altına alacak ve bu hakka erişimin önündeki tüm engelleri tek tek kaldırılacağız.”