Her gün bir çocuğa diyabet tanısı koyuluyor!





Çocuklarda Tip 1 Diyabet: Erken Teşhis Önemlidir!

İstanbul (İGFA) – Çocuklarda Tip 1 Diyabet Riski Artıyor!

Son zamanlarda tip 1 diyabet hastalığı çocuklarda hızla artmaktadır. Türkiye genelinde 20.000 çocuk ve genç tip 1 diyabet tanısı almıştır. Bu hastalık özellikle 5-14 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görülmektedir.

Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Türkiye’de tip 1 diyabet vakalarındaki artış dikkat çekmektedir. Hastalık genellikle ani belirtilerle kendini gösterir. Doç. Dr. Sebahat Yılmaz Ağladıoğlu, çocuklarda en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralamaktadır:

  • Aşırı susama ve sık idrara çıkma
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • İştah artışı

Hangi Çocuklar Risk Altında?

Tip 1 diyabetin kesin nedeni bilinmese de bazı risk faktörleri vardır. Özellikle genetik yatkınlık, otoimmün hastalık öyküsü ve çevresel faktörler hastalığın ortaya çıkışını etkileyebilir.

Erken Teşhis Hayati Önem Taşır!

Tip 1 diyabet hızla ilerleyebilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Bu yüzden ebeveynlerin ve öğretmenlerin belirtiler konusunda dikkatli olmaları ve şüpheli durumlarda derhal bir sağlık profesyoneline başvurmaları gerekmektedir.


Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.