Haiti’de çete şiddeti 1,3 milyon kişiyi yerinden etti

Haiti’de Çete Şiddeti Sonucunda 1,3 Milyon Kişi Yerinden Edildi

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre, Haiti’de yaşanan çete şiddeti nedeniyle 1,3 milyon kişi yerinden edildi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayınlanan bir bildiride, ülke içinde rekor seviyede yerinden edilmenin yaşandığı belirtildi.

Aralık 2024’ten bu yana yerinden edilenlerin sayısında %24’lük bir artış olduğu ifade edilen açıklamada, IOM Genel Direktörü Amy Pope, bu durumun ardında tarif edilemeyecek kadar çok insanın acısının yattığını vurguladı.

Pope, özellikle çocuklar, anneler ve yaşlıların defalarca evlerini terk etmek zorunda kaldığını, çoğu zaman ellerinde hiçbir şey olmadığını belirtti. Bu kişilerin güvenli olmayan koşullarda yaşadığını ve acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Pope, “Bu kriz, yeni normal haline gelmemeli” dedi.

Çetelerin Neden Olduğu Şiddet: 5 Bin Kişinin Ölümü

Uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla mücadele eden Haiti, 11 milyonu aşkın nüfusuyla kıtlık tehdidi altında. Ülkenin başkenti Port-au-Prince’in %80’den fazlası silahlı çetelerin kontrolü altında ve şiddet olayları giderek artıyor.

BM verilerine göre, 2024 yılında Haiti’de silahlı çete üyelerinin saldırıları sonucu 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Related Posts

Sason’da Muhtarlardan Kaymakama Teşekkür

Sason’da muhtarlar, Kaymakam Başar’a köylere yapılan hizmetler için teşekkür plaketi takdim etti.

Rusya’dan ‘idam’ çıkışı: ‘Ursula von der Leyen asılsın’

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, ABD ile AB arasında mutabık kalınan ticaret anlaşmasının Avrupalılar için utanç verici olduğunu söyleyerek, Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri Ursula von der Leyen’in asılmasına yönelik çağrıda bulundu.

Moody’s Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e yükseltti ve görünümü ‘durağan’ olarak belirledi.

İlk yardım tırları Gazze’de

İsrail’in ablukası nedeniyle yiyecek bulamayan Gazzelilerin dramı dünya kamuoyunda büyük tepki çekti. İsrail ordusu saldırılara “taktiksel ara” verileceğini ve “insani koridor” açılacağını duyurdu. İlk yardım tırları Gazze’ye girdi.

İran ile Avrupa, İstanbul’daki müzakere sonrası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı

İran ile Avrupa, İstanbul’daki müzakere sonrası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı

Erbaa’da Kuzenlerin Cansız Bedeni Bulundu

Tokat’ın Erbaa ilçesinde kaybolan Zafer ve Dilek Ateş’in cansız bedenleri Kelkit Çayı’nda bulundu.