En çok tüketilen balıklardan biri ama yüksek CİVA içeriyor

Balık, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin, yağsız bir et olup, bu özellikleri sayesinde sayısız sağlık faydası sunan besleyici bir gıda maddesidir. Ancak, İspanya’da yapılan bir araştırma, ülkede en çok tüketilen balık türlerinden birinin, içerdiği yüksek civa oranı nedeniyle toksik olabileceğini ortaya koydu.

Tüketici ve Kullanıcılar Örgütü (OCU), balık ve deniz ürünlerindeki cıva seviyelerini belirlemek amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada, taze, dondurulmuş ve konserve olmak üzere 100’den fazla deniz ürünü incelendi. Elde edilen sonuçlar, orkinosun, cıva içeriği en yüksek balık türü olduğunu, bunu kılıç balığı, köpek balığı ve mako köpek balıklarının izlediğini ortaya koydu.

Balıklar, madencilik faaliyetleri ve zehirli atıkların denize dökülmesi gibi endüstriyel kirlilik kaynakları nedeniyle cıva içeriyor. Civa suya karıştığında, deniz canlıları, özellikle de insan tüketimi için avlanan türler, bu zararlı maddeyle temas eder. Ayrıca balıklar, “biyoakümülasyon” adı verilen doğal bir süreçle bu metali biriktirir. Bu süreçte, daha büyük balıklar, vücutlarındaki cıva konsantrasyonunu artıran daha küçük balıkları tüketir.

Civa içeren balıkların tüketimi, karaciğer, böbrek gibi organların fonksiyonlarında sorunlara yol açabiliyor. İspanyol Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne (AEND) göre, bu toksik madde, nörolojik gelişim üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir ve sinir sistemi ile üreme sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir.

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.