Elma Fiyatları Maliyetlerden Yükseliyor

Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve elma tüccarı Ahmet Kapar, elma fiyatını maliyetlerin yükselttiğini söyledi.

Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 16’sını tek başına karşılayan Karaman’da, yılda 500 bin tonun üzerinde elma üretiliyor. Üretilen elmanın yarısından fazlası yurt içinde tüketilirken, 150 bin tona yakını ise Libya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

“Elmanın fiyatını maliyetler yükseltiyor”

Elma tüccarı Ahmet Kapar, Karaman’ın elma üretimi açısından önemli bir merkez olduğunu belirterek, bahçedeki üretim maliyetlerinden dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Soğuk hava depolama sürecinin de ek bir maliyet getirdiğini ifade eden Kapar, “Bunun yanı sıra, soğuk hava depolarının işletme giderleri ve paketleme maliyetleri de artış gösteriyor. Güncel enflasyon oranları göz önüne alındığında, üretim maliyetlerimiz oldukça yüksek. Bu durum, doğal olarak, tüketiciye de yüksek fiyat olarak yansımak zorunda kalıyor. Ayrıca, taşıma ve lojistik giderleri de büyükşehirlere sevkiyat sırasında maliyeti artıran bir diğer unsur. Bu nedenle, marketlerde elma fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili yanlış bir algı oluşuyor. Şu anda 1 kilogram elmanın paketleme, ambalajlama ve plastik kasa maliyeti 4 TL’dir. Kutu bazında ele alındığında ise maliyet 8 TL’ye kadar çıkıyor. Yol ve ulaşım giderleri hariç, sadece ambalajlama için 4 TL, kutulu ambalajlama için ise 8 TL harcanıyor. Elma fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının temel sebebi maliyetleridir; başka bir neden bulunmamaktadır. Şu anda üretim maliyetlerimiz oldukça yüksek ve masraflarımız giderek artıyor. En kaliteli elmayı marketlere kilosunu 28 TL’ye veriyoruz” dedi.

İşçilik maliyetleri, lojistik giderleri ve taşımacılık masrafları maliyetleri artırıyor

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, “Elmanın başkenti olan Karaman’da, sofralarımızı kış aylarında süsleyen elmalar, hasat sürecinin başladığı ekim ayından itibaren Türkiye genelinde tüketicilere ulaştırılıyor. Elma ile ilgili olarak zaman zaman ulusal ve yerel basında müstahsillerin yeterince kazanç sağlayamadığı yönünde haberler çıkıyor. Öte yandan, tüketiciler de yüksek fiyatlar nedeniyle elmaya ulaşmakta zorlandıklarını dile getirmektedir. Özellikle ihracata yönelik elma üretiminde maliyetlerin artmasının başlıca sebepleri; soğuk hava deposu giderleri, ambalajlama, paketleme, lojistik ve işçilik masraflarının ciddi şekilde yükselmesidir” dedi.

Hasat edilen elmaların boylama makinelerinden geçerek paketlendiğini de belirten Bayram, “Örneğin, 100 ton elma, modern paketleme makinelerinde işlem gördükten sonra İstanbul veya Ankara’ya ulaştırıldığında fiyatı önemli ölçüde artmaktadır. Bunun temel nedenleri arasında işçilik maliyetleri, lojistik giderleri ve taşımacılık masraflarının artışı yer almaktadır. Bu nedenle, tüketiciye ulaşan elma fiyatları yükselirken, üretici de tüccar da bu süreçten yeterli kazancı elde edemediğini ifade etmektedir. Ancak bu süreçte en çok kazancı sağlayanın kim olduğu konusunda net bir bilgi yok. Sonuç olarak, yüksek fiyatlar nedeniyle elma, sofralarımızda adeta lüks bir tüketim ürünü haline gelmektedir” diye konuştu. – KARAMAN

Related Posts

İflasın eşiğine gelen Türk akaryakıt devi hisselerini sattı

Türkiye’nin 29 ilinde yaklaşık 100 akaryakıt istasyonu ile hizmet veren Euroil, yaşadığı mali sorunların ardından nisan ayında konkordato ilan etmişti. Finansmana erişmekte güçlük yaşayan şirketin hisselerinin yüzde 20’si ICU Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 120 milyon TL bedel karşılığında satın alındı.

Enflasyon hedefi tuttu ama açıklama temkinli

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Haziran ayında Euro Bölgesi enflasyonunun ECB’nin yüzde 2’lik hedef seviyesine ulaşmasına rağmen para politikasında temkinli bir duruş sergiledi. Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen …

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

Türk-İş Başkanı isyan etti: Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak

İktidara yakınlığıyla bilinen Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bugüne kadar bir arpa boyu kadar yol almadık. Grev zamanı geldiğinde herkes noksansız uygulayacak. Bununla ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın.” ifadelerini kullandı.

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan TSK muvazzaf ve emekli personel için dikkat çeken açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, TSK mensuplarının özlük ve sosyal haklarına ilişkin yaşanan mağduriyetlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağcıoğlu, şunları kaydetti: “TSK personeli, vatanın bekası ve milletimizin güvenliği için gece …