Elektrikte böyle çarpıyorlar: 244 liralık faturaya 500 lira ödetiyorlar

Elektrik Dağıtımında Değişim: TEDAŞ’tan Özel Şirketlere Geçiş

Elektriğin ülke geneline dağıtımı, 2013 yılına kadar devlete ait Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) tarafından gerçekleştiriliyordu. TEDAŞ, bu hizmet karşılığında kilovatsaat başına 7 lira dağıtım bedeli alıyordu. Ancak 2013 yılında dağıtım hizmeti özelleştirilip özel şirketlere devredildi. Bu dönemden itibaren şirketlerin artan masrafları ve kar taleplerini karşılayabilmek adına faturalardaki dağıtım bedeli payı sürekli yükseldi.

Özelleştirme Sonrası Değişim

Aradan geçen 12 yılda, 1 kilovat saat elektrikteki enerji bedeli TL bazında 2.3 kat artarken dağıtım bedelindeki artış 26.2 kata kadar çıktı. Özelleştirmeden önce, 2013 yılında tüketilen elektriğin yüzde 60’ı enerji bedelinden oluşurken devlet, evlere ulaşan elektrik için faturanın yüzde 19.7’si oranında bir ücret alıyordu. Ancak AKP’nin özelleştirme politikası sonucunda 2013 yılında dağıtımı şirketlere devretmesiyle vatandaşlar için zor bir dönem başladı.

Artan Dağıtım Bedeli

Şirketlerin kar etmesi adına dağıtım payı sürekli arttı. Sonuç olarak, günümüzde enerjinin bedelindeki pay yüzde 19’a düşerken dağıtım için ödenen pay yüzde 19.7’den yüzde 71’e yükseldi. Özelleştirme öncesinde, 500 liralık bir elektrik faturasının 98.6 lirası devlet tarafından dağıtım maliyetlerini karşılamak için alınıyordu. Ancak bugün, aynı faturanın 354 lira 44 kuruşu dağıtım şirketlerine gitmektedir. Eğer özelleştirme gerçekleşmemiş olsaydı ve 2013 yılındaki gibi dağıtım bedeli alınsaydı, bugün 500 liralık bir faturanın sadece 98.6 lirası dağıtıma gidecek ve fatura tutarı 244.16 lira olacaktı.

Dağıtım şirketlerinin yüksek masrafları ve kar hırsları nedeniyle faturalardaki artışın dolar bazında da dikkat çekici seviyede olduğu görülmektedir. Özelleştirme öncesi, 1 kilovat saat elektrik için devlet 3.9 sent dağıtım ücreti alırken, bu oran 2013’ten sonra 4.9 sente yükseldi. Enerji bedelindeki düşüşün vatandaşa yansımaması, dağıtım şirketlerinin karlılığını artırmış durumda.

Related Posts

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Düşüş sonrası borsa yatırımcısına uyarı: İşte en çok yükselecek hisseler!

19 Mart sonrası sert bir düşüş serisi yaşayan Borsa İstanbul hakkında beklenen yorum geldi. Yatırım uzmanları, ilerleyen haftalarda en çok yükselecek hisselere ışık tutarak, hedef fiyatlarındaki değişiklikleri paylaştı.

TÜİK açıkladı: Güven endeksinde tüm sektörlerde düşüş!

Güven endeksleri nisan ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düşüş gösterdi. Sektörlerdeki iş durumu talep ve beklentilerdeki azalma ekonomik durgunluk endişelerini artırıyor.

Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Amazon Türkiye’de prime abonelik ücretlerine zam yaptı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Amazon, Türkiye’de sunduğu Prime abonelik hizmetine yeni bir zam yaptı. Uzun bir süre sabit kalan abonelik ücreti, yapılan son artışla birlikte yüzde 25 oranında yükseldi. Bu güncellemeyle birlikte Amazon Prime’ın aylık ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir