CHP’li Gürer: ‘Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan olan Çin tuzunun ülkemizde kullanımı devam ediyor’

Çin Tuzu Kullanımı Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çin tuzunun gıdalarda kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Gürer, monosodyum glutamat adıyla bilinen maddenin farklı ürünlerde kullanılmasına dikkat çekerek, bu maddenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Gürer, Pakistan’ın bu maddeyi yasakladığını, Hindistan’ın çocukların tükettiği hazır gıdalarda yasakladığını ve Avrupa Birliği’nin hazır gıdalarda bu maddenin oranını yüzde 1’in altında tutmak için katı kurallar getirdiğini belirtti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu maddenin etikette belirtilmesini zorunlu kıldığını ifade etti.

Çin tuzunun sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini, aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, migren, çarpıntı, yorgunluk gibi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Gürer, Türkiye’de ise bu maddenin hala kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekti.

“Çin Tuzunun Halk Sağlığı Üzerindeki Etkileri Yeterince Araştırılmıyor”

Gürer, Çin tuzunun bağımlılık potansiyeline sahip olduğuna ve beyin gelişimi ile dikkat eksiklikleri gibi sorunlara yol açabileceğine işaret ederek, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda soru önergesi verdiğini belirtti. Türkiye’de obezite oranının yüksek olduğu bir dönemde bu maddenin kullanımının yeterince araştırılıp araştırılmadığını sorgulayan Gürer, halk sağlığı için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını merak ettiğini dile getirdi.

“GDO’lu Ürünlerin Kontrolü Daha Titiz Olmalı”

Gürer, Türkiye’de gıda ithalatının artmasıyla birlikte ürünlerin GDO içeriğinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye’de GDO’lu ürün satışının yasak olmasına rağmen yem satışının serbest olduğunu hatırlattı. Ülkeye gelen ürünlerin içeriğinin daha detaylı ve titiz bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, bu konuda bilimsel çalışmaların yapılmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti

‘Prompter’ ayrıntısı dikkat çekti… Eski İYİ Partili vekilden ‘Öcalan’ çıkışı: ‘İmralı’yı cezaevi sanıyorduk, stüdyo olmuş…’

Bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın’dan terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’ın videosuna tepki geldi. “İmralı’yı cezaevi sanıyorduk; stüdyo olmuş” diyen Aydın, “İktidar adeta celladına aşık olmuş bir halde ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki planlarına ne yazık ki aracılık etmektedir. İktidarı eleştiren televizyon ekranları karartılırken, bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşına ekran açılmaktadır” dedi.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.