Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Parkinson Hastalığı ve Bakla Tüketiminin Önemi

Nöroloji alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson hastalığının tedavisinde bakla tüketiminin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Taze bakla içerisinde doğal levodopa maddesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini ifade etti. Yapılan bilimsel çalışmalar da bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Baklanın taze olarak tüketildiği bahar aylarında içerisinde bulunan levodopa maddesinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, bakla ile ilaçların etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“Levodopa İçeren Bakla Doğru Kullanılmalı”

Dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içeren baklanın, hastaları yanıltabileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya aşırı tüketilmesinin çeşitli yan etkilere sebep olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Kenangil, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakla mevsimi geldiğinde bilinçli bir şekilde tüketilmeli. Bakla, parkinson hastalığında dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa içerir.”

Yapılan bilimsel çalışmalar da Parkinson hastaları üzerinde bakla tüketiminin olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığı ve doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

“Bakla Sağlıklı Bir Sebzedir”

Parkinson hastalarının bakla tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımını gerektirir. Baklayı bu süreçte doktorunuzla görüşerek tüketebilirsiniz. Ancak bakla, ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir besindir ve doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olabilir. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.”

Related Posts

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.