AKP’nin kurucusundan AKP iktidarını uyaran bildiri! İmza atanlar dikkat çekti

Adalet Çağrısı: Hukuk Sistemi Siyasetin Etkisi Altında

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in öncülüğünde yayımlanan ‘Adalet Çağrısı’ bildirisinde, Türkiye’de hukuk sisteminin siyasetin etkisi altında olduğu vurgulandı.

Eski bakanlar, akademisyenler ve hukukçuların imzasını taşıyan çağrıda, “Adaletsizlik bir beka sorunudur. Hukukun üstünlüğü yoksa adalet de yoktur” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’de Hukuk Devleti Askıda…

19 imzalı bildiride, ülkedeki hukuki çöküşe duyarsız kalınmaması gerektiği vurgulandı. Metin yazarları, “Türkiye’de hukuk devleti askıya alınmış, yargı yürütmenin etkisi altına girmiştir” görüşünü savundu.

Yargı Siyasetin Aracı Haline Geldi

2017 Anayasa değişikliği sonrası kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığına dikkat çekilen metinde, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması, keyfi tutuklamalar ve ‘gizli tanık’ uygulamaları eleştirildi.

Metinde “Tutuklama ceza değil, belirli şartlarda uygulanabilecek bir önlemdir; cezalandırma amacı taşıyan tutuklama ve adli kontrol uygulamalarına son verilmelidir” ifadeleri yer aldı.

Vatandaşlara Yönelik Orantısız Müdahalelerden Kaçınılmalıdır

Adalet çağrısında, temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan uygulamaların son bulması gerektiği ifade edildi.

Kayyum atamaları, KHK’lar ve ifade özgürlüğünün daraltılması eleştirilerek, “Devletin görevi yurttaşlara güvenli bir hayat sunmaktır” denildi.

Metinde “Temel hak ve özgürlükleri gereksiz yere kısıtlayan idare uygulamalardan vazgeçilmeli; adil yargılama ilkesinin gereklerine eksiksiz uyulmalı, kayyım atamalarına ve KHK uygulamalarına son verilmeli; anayasal toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanan vatandaşlara yönelik orantısız müdahalelerden kaçınılmalıdır” dendi.

Metinde cezaevindeki koşulların iyileştirilmesi, hasta ve yaşlı tutukluların tahliyesi çağrısı yapılan bildiride, kadın ve çocuklara karşı işlenen ağır suçlar hariç olmak üzere, siyasi tutuklulara yönelik kısmi bir af önerisi de yer aldı.

İmzalayan Tüm İsimler Şu Şekilde:

Metni imzalayanlar arasında Hüseyin Çelik’in yanı sıra, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Haşim Kılıç, eski bakanlar Ertuğrul Günay, Hakan Tartan, Bahattin Yücel, Nesrin Nas ve hukukçu-yazar Figen Çalıkuşu da yer aldı.

Hüseyin Çelik, Haşim Kılıç, Ertuğrul Günay, Bahattin Yücel, Ertuğrul Yalçınbayır, Figen Çalıkuşu, Hakan Tartan, Haluk Özdalga, Nesrin Nas, Mehmet Altan, Doğu Ergil, Abdulbaki Erdoğmuş, Beyhan Aslan, Müslim Doğan, Sırrı Özbek, Suat Kınıklıoğlu, Erdal Türkkan, Ali Rıza Çoban ve Helün Fırat.

Related Posts

Erbaa’da Kuzenlerin Cansız Bedeni Bulundu

Tokat’ın Erbaa ilçesinde kaybolan Zafer ve Dilek Ateş’in cansız bedenleri Kelkit Çayı’nda bulundu.

Elazığspor İkinci Etap Kampını Tamamladı

Seza Çimento Elazığspor, ikinci etap kamp çalışmalarını sona erdirdi ve Erzurum’a gidecek.

Brüksel’de İsrail Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi

Belçika’da sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine yüzlerce Filistin destekçisi, İsrail’in Brüksel Büyükelçiliği önünde düzenlenen protestoya katıldı. Göstericiler, Filistin’i temsilen kefiye ve karpuz sembolü broşlar takarak “Gazze’de soykırım var, susmayacağız” sloganları attı.

Türkiye ve Birleşik Krallık’tan Eurofighter Mutabakatı

Milli Savunma Bakanı Güler, Eurofighter Typhoon kullanıcılığı için mutabakat zaptını imzaladı.

Siyasi cinayet vurgusu: Hablemitoğlu davasında savcı mütalaasını sundu

Hablemitoğlu suikastına ilişkin 5 yıldır süren davada önemli bir gelişme yaşandı. Savcı Zafer Ergün, esasa ilişkin mütalaasında iddianamedeki “para için işlendi” iddiasını geri çekti. Ergün, cinayetin siyasi gerekçelerle işlendiğini savunurken, tanık beyanlarının ciddiye alınmamasını ve tespit edilemeyen detayların sanık lehine kullanılmamasını talep etti.

Tehlikeli ittifak: İsrail ve Ukrayna el sıkıştı

İsrail ve Ukrayna Dışişleri bakanları, Kiev’de bir araya geldi. İki ülke, “İran tehdidine karşı” iş birliğini güçlendirme kararı aldı.