Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Doğru Et Pişirme Yöntemleri ve Beslenme Önerileri

Sağlıklı bir şekilde et pişirmenin püf noktaları

Kırmızı et tüketmek doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğundan uzmanlar etleri sebzelerle pişirmeyi öneriyor. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yağlı kısımların ayrılmasına rağmen kırmızı etteki yağ oranının %20 olduğuna dikkat çekiyor. Kronik hastalıklar için yağsız ya da az yağlı etler tercih edilirken etlerin haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, etlerin E ve C vitamini içermediğini belirten Arslansoyu, etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Mangal keyfini sağlıklı hale getirin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin ette kanserojen maddelerin oluşmasına neden olduğuna dikkat çeken Arslansoyu, etlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtiyor. Etlerin harlı ateşte değil, yavaş ve düşük ateşte pişirilmesi gerektiğini vurgulayan diyetisyen, bu sayede kanserojen maddelerin oluşumunu engellemenin mümkün olduğunu söylüyor.

Marine edilmiş etler tercih edin!

Baharat ve otlarla marine edilen etlerin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin pişirme öncesi hazırlanmasının önemini vurguluyor. Etlerin mangalda pişirilmeden önce marinasyon işleminden geçirilmesi gerektiğini belirten Arslansoyu, pişirme sonrası açığa çıkan maddelerin kanserojen olabileceğini aktarıyor. Ayrıca, mangal ve ızgaraların her kullanımdan sonra temizlenmesi gerektiğini hatırlatan diyetisyen, bu sayede oluşan zararlı maddelerin bir sonraki kullanımda etlere bulaşmasının önlenebileceğini belirtiyor.

Etleri dinlendirerek tüketin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesim öncesi ve sonrası uyulması gereken hijyen kurallarına dikkat çekiyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini aktarıyor. Etlerin kesildikten sonra belirli sürelerle dinlendirilmesinin önemine vurgu yapan diyetisyen, etlerin doğru şekilde saklanması gerektiğini söylüyor. Çiğ ya da az pişmiş etlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Arslansoyu, etlerin uygun şekilde buzdolabında saklanması ve dondurulması gerektiğini öneriyor.

Bayram günü için beslenme önerileri:

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şekerli tatlılar yerine süt ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını sebze ve salatalardan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına ziyaretlere gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Tıbbi bitkilere veritabanı

Tıbbi bitki çaylarının üretim süreçlerini mercek altına almak ve bu ürünlerin etkili, kaliteli ve güvenli biçimde halka sunulmasını sağlamak amacıyla “Tıbbi Çayın Ruhsatlandırılmasında Üreticinin Yol Haritası” konferansı düzenlendi.

50 binde bir görülüyor: Gürcü hastanın skolyoz eğriliğini Türk hekimler iyileştirdi

Skolyoz eğriliği nedeniyle tedavisi için Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Juna Bakhtadze Türk hekimleri sayesine hayata tutundu. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Samet Erinç, “Hastamızın skolyoz açısının yaklaşık 110 derece olduğu tespit ettik. Bu, toplumda çok nadir görülen, 50 ila 60 binde bir diyebileceğimiz cerrahi sınıra ulaşmış bir eğriliktir. İki seans şeklinde 10-11 saatlik bir operasyonun sonucunda hastamızı ameliyat ettik. Şu anda hastamız gayet sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. Yürümesi düzeldi, hayata yeniden dönmüş gibi oldu. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemli” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Daha az kaloriyle neden kilo alıyoruz; işte beyni yanıltan durumlar…

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.