Mevduat faizi 52 ay sonra zirvede: Enflasyonu solladı

TÜİK Verilerine Göre Yatırım Araçlarının Performansı Değerlendirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, son dönemde yatırım araçlarının performansı incelendi. Buna göre, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yatırımcısına yüzde 5,05 oranında kayıp yaşatırken, dolar yüzde 16,14, avro yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksi yüzde 18,35 oranında negatif getiri sağladı. Ancak mevduat faizi yüzde 0,78 getiriyle yatırımcısını kazandırdı.

Mevduat faizi yıllık bazda yüzde 39,18 getiri sağlarken, Ekim 2020’den bu yana enflasyonun üzerinde reel getiri sağlamış oldu.

‘Yüksek Mevduat Faizleriyle Fon Toplandı’

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Bölümü’nden Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele çerçevesinde attığı adımların TÜFE üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Çaşkurlu, enflasyondaki düşüşe bağlı olarak mevduat faizlerinin arttığını belirtirken, “Ekonomi yönetimi, iç ve dış ekonomik dalgalanmaların etkisiyle yatırımcıları Türk lirasına yönlendirdi ve bankalar yüksek mevduat faizleriyle fon toplamaya yöneldi” şeklinde konuştu.

Stopaja Rağmen Yatırımcısına Getiri Sağladı

Çaşkurlu, mevduat faizlerinin mart ayında reel getiri sunmasına rağmen stopaj kesintisine rağmen yatırımcısına getiri sağladığını belirtti.

Uzun bir aradan sonra mevduatın mart ayında reel getiri sağladığını ifade eden Çaşkurlu, ikinci çeyrek sonunda gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

Haluk Görgün, savunma sanayisi yatırım ve geliştirme faaliyetleri programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolar destek verdiklerini belirterek, “Aynı kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız.” dedi.

Düşüş sonrası borsa yatırımcısına uyarı: İşte en çok yükselecek hisseler!

19 Mart sonrası sert bir düşüş serisi yaşayan Borsa İstanbul hakkında beklenen yorum geldi. Yatırım uzmanları, ilerleyen haftalarda en çok yükselecek hisselere ışık tutarak, hedef fiyatlarındaki değişiklikleri paylaştı.

TÜİK açıkladı: Güven endeksinde tüm sektörlerde düşüş!

Güven endeksleri nisan ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düşüş gösterdi. Sektörlerdeki iş durumu talep ve beklentilerdeki azalma ekonomik durgunluk endişelerini artırıyor.

Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Amazon Türkiye’de prime abonelik ücretlerine zam yaptı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Amazon, Türkiye’de sunduğu Prime abonelik hizmetine yeni bir zam yaptı. Uzun bir süre sabit kalan abonelik ücreti, yapılan son artışla birlikte yüzde 25 oranında yükseldi. Bu güncellemeyle birlikte Amazon Prime’ın aylık ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir